EKO KAMP „ČUVARI PRIRODE“ 2015.

Od 27.07.2015. do 31.07.2015. godine održao se 11. po redu Eko-kamp Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama „Biser“Srbobran. Eko – kamp je trajao pet dana i bio je organizova u vidu celodnevnog druženja, a svakodnevno ga je posetilo do 80 osoba.
Cilj Eko-kampa je da se kroz inkluziju omogući druženje osoba sa smetnjama u razvoju i osoba opšte populacije.Na ovaj način svi učesnici kampa uče da prihvataju jedni druge, da se zajedno druže i postanu prijatelji, bez obzira na razlike u sposobnostima i inteligenciji. Tako se smanjuje diskriminacija i predrasude koje su prisutne kod dece već u najranijem uzrastu. Pored toga, na kampu su organizovane različite radionice i sportska takmičenja, te su učesnici imali priliku da iskoriste svoj talenat, kreativnost i maštovitost. Učesnici su kroz edukativne radionice usvajali nova znanja, na jedan neformalan način.

Eko – kamp se usmerava na dva aspekta učesnika:

1. Njihove sposobnosti i talente, a ne na njihove nedostatke, te tako svaki učesnik jeste uspešan u nečemu i

2. Na osamostaljivanje osoba sa smetnjama u razvoju i dece opšte populacije, jer obe grupe provode pet dana u prirodi, van svojih porodica i uče kako da se samostalno brinu o sebi i svojim potrebama.Eko-kampom obuhvaćene su četiri grupe učesnika: osobe sa smetnjama u razvoju, deca romske nacionalnosti, deca iz hraniteljskih porodica i deca opšte populacije.

Prvi dan Eko – kampa bio je namenjen za radionicu koja je imala kao temu izradu Sunčanog sata. Učesnici su od crepova pravili sunčani sat, a potom formirali krug od crepova i pomoću senke učili da odrede koliko je sati. Isti dan, ali u popodnevnom terminu imali su sportsko takmičenje. U ponedeljak su Eko kamp posetili i gosti iz Udruženja „Izida“ iz Feketića.

Drugi dan Eko-kampa je bio rezervisan za radionicu koja je imala za cilj da razvije veštine učesnika za snalaženje i orijentaciju u prirod. Učesnici su išli u Potragu za blagom i na ovaj način učili da se kroz timski rad, snađu u šumi. Popodne su imali bioskop na otvorenom i gledali edukativne emisije o ekologiji. U gostima su u utorak bili članovi Udruženja „Plava Ptica“ iz Kule.

U sredu, treći dan kampa, učesnici su imali priliku da slikaju po torbama koje su izrađene od eko materijala. Svoje torbe mogli su da ponesu kući kao uspomenu sa kampa. U popodnevnim satima imali su takmičenje „Ja imam talenat“ kada su pevali, glumili, igrali i prikazali svoje talente, a onda kasnije dobili i nagrade za svoj trud inastup. Gosti koji su nas posetili u sredu bili su iz Udruženja „Kućica“ iz Vrbasa.

Četvrti dan kampa bio je organizovan tako što je u prepodnevnim satima bila radionica „Prva pomoć u prirodi“ i kviz znanja na temu šta da uradimo kada nas ujede krpelj ili neki drugi insekt ili ako se povredimo u prirodu. Potom su učesnici kampa imali poligon na kome su kroz Stazu izazova prikazali svoje veštine u sportskim aktivnostima. Popodne su učesnici pravili maske i bio je maskembal. Taj dan su nas posetili gosti iz Udruženja „Altruist“ iz Žablja.

Peti dan je bio namenjen za zdravlje. Naime u petak su nas posetili u kamu Udruženje za prevenciju šećerne bolesti „Plavi krug“ i uradili pregled dece i odraslih u kampu. Kroz preglede je prošao 113 osoba, tj. sva deca kao i vaspitači-volonteri u kampu. Proverili su parametre zdarvlja od kojih su neki:visina,težina, krvni pritisak, nivo šećera u krvi i drugo. U popodnevnim satima organizovana je zabava kao završnica kampa. Isti dan nas je posetilo i Udruženje za pomoć mnro iz Novog Sada.

Eko – kamp je realizovan zahvaljujući brojnim donatorima, to su pre svega: Opština Srbobran, NIS i Udruženje hranitelja „Lepši snovi“ Srbobran. Ali i zahvaljujući drugim donatorima: Prevoznik Predrag Miloščin Peđa, Jocić Zoran, Velicki Radvoj, Beljanski Danilo, Pekara HIT Srbobran, Knjižara „Raf“, Knjižara „Švrća“, „Papirko“Srbobran,Slatka kuća Swisslion Srbobran, Pekara Nadalj i mnogi drugi. Tokom kampa su nas posetila i brojna udruženja i donela osveženje za učesnike.

Eko-kamp je bio besplatan, a svi učesnici su imali obezbeđen pored navedenih aktivnosti i doručak, ručak i užinu.