DELTA FONDACIJA “Plastenici za organsku proizvodnju“

Doc2

Udruženju za pomoć mentano nedovoljno razvijenim osobama “Biser“ iz Srbobrana odobren je projekat “Plastenici za organsku proizvodnju“ na konkursu Delta i Trag fondacije za dodelu sredstava za unapređenje postojeće poljoprivredne proizvodnje na više lokacija u Srbiji koji je raspisan u okviru programa “Zasad za budućnost“.
Cilj konkursa je bila podrška socijalnim preduzećima, već zaposlenost i smanjenje siromaštva, a “Biserov“ projekat je prihvaćen i sredstva u iznosu od 483.600 dinara su mu odobrena nakon čak četiri kruga eliminacije i javne odbrane rada.
Projektom je predviđena nabavka dva plastenika i radno angažovanje četiri osobe sa invaliditetom. Plastenici će biti postavljeni u baštama kod dve radno angažovane osobe u Srbobranu i Nadalju čime će se smanjiti nezaposlenost u lokalnoj zajednici i poboljšati socijalni položaj osoba sa invaliditetom, a sam projekat će ispuniti jedan deo socijalnog cilja.

Drugi socijalni cilj usmeren je na korisnike usluge dnevnog boravka kojima bi se projektom omogućila participacija usluge u vidu hrane pa time i održivost iste. Ulaganjem sredstava od strane Delta fondacije obezbedilo bi se povećanje sadašnje proizvodnje za 40% pa time i ukupan godišnji bruto prihod od povrtarske proizvodnje.
Realizacija projekta daje veće mogućnosti da se dobije sertifikat o organskoj proizvodnji u naredne dve godine, što bi omogućilo održivost projekta i biznis ideje. U ovom momentu ugovorena je nabavka i postavljanje plastenika i pribavljeno je seme i sredstva za zaštitu. U toku jeseni prvi kornišoni iz novih plastenika biće plasirani na tržište.
zasad_za_buducnost-768x344
U okviru projekta predviđeno je i da se pribavi i program za elektronsko praćenje proizvodnje (“elektronska farma“) u vidu pomoći koju će pružiti Zadružni savez Vojvodine.
Sve ovo je još jedna aktivnost usmerena na poboljšanje materijalnog položaja osoba sa invaliditetom i ostvarenje misije Udruženja, a to je “uključenje u društveni život zajednice osoba sa invaliditetom primeren njihovim sposobnostima i mogućnostima, bez diskriminacije i njihov adekvatan materijalni položaj“.

ORGANIZACIJE KOJE SU PODRŽANE U OKVIRU PROJEKTA možete pogledati ovde
VID_20180607_122437