Biser

Naša deca su kao školjka, svako u sebi krije jedan biser. Da bi smo do njega došli, moramo tu školjku otvoriti.

DELTA FONDACIJA “Plastenici za organsku proizvodnju“

Komentari su isključeni na DELTA FONDACIJA “Plastenici za organsku proizvodnju“

Doc2

Udruženju za pomoć mentano nedovoljno razvijenim osobama “Biser“ iz Srbobrana odobren je projekat “Plastenici za organsku proizvodnju“ na konkursu Delta i Trag fondacije za dodelu sredstava za unapređenje postojeće poljoprivredne proizvodnje na više lokacija u Srbiji koji je raspisan u okviru programa “Zasad za budućnost“.
Cilj konkursa je bila podrška socijalnim preduzećima, već zaposlenost i smanjenje siromaštva, a “Biserov“ projekat je prihvaćen i sredstva u iznosu od 483.600 dinara su mu odobrena nakon čak četiri kruga eliminacije i javne odbrane rada.
Projektom je predviđena nabavka dva plastenika i radno angažovanje četiri osobe sa invaliditetom. Plastenici će biti postavljeni u baštama kod dve radno angažovane osobe u Srbobranu i Nadalju čime će se smanjiti nezaposlenost u lokalnoj zajednici i poboljšati socijalni položaj osoba sa invaliditetom, a sam projekat će ispuniti jedan deo socijalnog cilja.

Drugi socijalni cilj usmeren je na korisnike usluge dnevnog boravka kojima bi se projektom omogućila participacija usluge u vidu hrane pa time i održivost iste. Ulaganjem sredstava od strane Delta fondacije obezbedilo bi se povećanje sadašnje proizvodnje za 40% pa time i ukupan godišnji bruto prihod od povrtarske proizvodnje.
Realizacija projekta daje veće mogućnosti da se dobije sertifikat o organskoj proizvodnji u naredne dve godine, što bi omogućilo održivost projekta i biznis ideje. U ovom momentu ugovorena je nabavka i postavljanje plastenika i pribavljeno je seme i sredstva za zaštitu. U toku jeseni prvi kornišoni iz novih plastenika biće plasirani na tržište.
zasad_za_buducnost-768x344
U okviru projekta predviđeno je i da se pribavi i program za elektronsko praćenje proizvodnje (“elektronska farma“) u vidu pomoći koju će pružiti Zadružni savez Vojvodine.
Sve ovo je još jedna aktivnost usmerena na poboljšanje materijalnog položaja osoba sa invaliditetom i ostvarenje misije Udruženja, a to je “uključenje u društveni život zajednice osoba sa invaliditetom primeren njihovim sposobnostima i mogućnostima, bez diskriminacije i njihov adekvatan materijalni položaj“.

ORGANIZACIJE KOJE SU PODRŽANE U OKVIRU PROJEKTA možete pogledati ovde
VID_20180607_122437